wtorek, 24 listopada 2015

Pracowałam w kuchni...

... zawodowo. I z rozkoszą wspominam czasy, gdy moja szarlotka lub ciasto czekoladowe-moje autorskie, smakowały gościom restauracji. To bardzo ważne, dla kucharzy, bo zaczynają wtedy tworzyć w kuchni i czarować smaki :) I pewnego razu zaczarowałam słodko-słono... z dużą dozą czekolady!

Ciasto czekoladowo-bananowe
Składniki 
400 g mąki pszennej
3 jajka
150 g cukru
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 gorzkie czekolady
6 bananów
Konfitura wiśniowa lub o dowolnym, ulubionym smaku
150 g orzeszków solonych ziemnych
1 kostka masła
pół kostki masła, cukier, kakao i mąka do kruszonki
1 śmietana 30 %
Wskazówki
1. Z mąki, trzech żółtek, kakao, jednej pokruszonej gorzkiej czekolady, proszku do pieczenia, cukru, jednej kostki masła i śmietany(śmietany użyj na tyle, aby ciasto było dość elastyczne) zagnieć ciasto. Następnie wyłóż nim tortownicę o średnicy 25 cm, na grubość max 1 cm. Resztę ciasta odłóż do lodówki. Ciasto w tortownicy ponakłuwaj i odstaw do lodówki na 20 min.
2. Następnie na tak przygotowane ciasto wyłóż konfiturę, a na nią pokrojone banany. Całość posyp potartą na grubo czekoladą oraz resztą ciasta czekoladowego. 
3. Orzeszki zblenduj lub skrusz na drobne cząstki, dodaj masło, cukier, kakao i mąkę, aby powstała kruszonka o smaku słodko- słonym (proporcje wg uznania). Wstaw ciasto do piekarnika na 180 stopni. Gotowe będzie, gdy zacznie pachnieć :) u mnie zwykle spędza w piekarniku ok 1.5 godziny, ale jak to z piekarnikami bywa... trzeba pilnować :) Można podawać z lodami :)



A teraz nie mam piekarnika i muszę przyrządzać słodkości bez pieczenia- to też dla mnie na plus :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz