wtorek, 24 listopada 2015

Małe.. a cieszą...

.. i smakują łakomczuszkom. Poniżej dzielę się przepisem na maleńkie słodkie kulki z różności :) Do odtworzenia przepisu zainspirowała mnie przyjaciółka, która wyjechała do Niemiec. Dla Niej więc buziaki:)

Snickersowe :)

Składniki
puszka masy kajmakowej
1 gorzka czekolada
300g(conajmniej) dowolnego rodzaju orzechów (polecam laskowe)
10 średniej wielkości herbatników
opcjonalnie 50 ml orzechówki
2 łyżki kakao
ok. 100g masła

Wskazówki
1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy ją powoli do masy kajmakowej, następnie dodajemy połowę pokruszonych na bardzo drobno orzechów laskowych i herbatników, dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gęstą masę, tak aby formować kulki. W razie, gdyby była płynna, dodajemy orzechów lub herbatników.
2. Pozostałe orzechy i herbatniki również kruszymy i wykorzystujemy do obtoczenia nimi kulek.
3. Podane wyżej proporcje nie są dokładne, z uwagi na różne wielkości opakowań mas kajmakowych, a także różnych upodobań, co do zawartości czekolady czy też orzechów w kulkach.
4. Przechowujemy w lodówce, aby lekko stężały :) Mogą stać nawet kilka dni. Na zdjęciu widać także dwa inne smaki moich wariacji na temat słodyczy... :)

Jeden z nich to kulki o smaku rafaello :)
Składniki
1 biała czekolada
100 g masła
200 g wiórek kokosowych
10 średniej wielkości herbatników
mała paczka płatków migdałowych
aromat migdałowy
wiórki do obtoczenia kulek- ok 200 g

Wskazówki
1. Masło  ucieramy z wiórkami. Dodajemy stopioną czekoladą, posiekane płatki migdałowe, pokruszone na drobno herbatniki oraz jeśli chcemy aromat migdałowy.
2. Z uzyskanej masy formułujemy kulki i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny :)
i....,gotowe :)
3.Jak w poprzednim przepisie- podane proporcje nie są zbyt dokładne- można dodać czegoś więcej lub mniej, tak aby masa była plastyczna :) a kulki po zlepieniu zwarte.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz